Lade Bild /
© BDA Hamburg
ausblenden
Baumschlager Eberle, Lochau, Austria
Centurion Commercial Center 01

construction project: construction of an office building with a gross floor area of 14,264 sqm and an effective floor area of 11,400 sqm
location: Großer Grasbrook 9, 20457 Hamburg-HafenCity
building contractor: DC Commercial GmbH & Co. KG, Hamburg
project management: Stefan Beck, Michael Gondert, Tim-Philipp Brendel
statics: Ingenieurbüro Dr. Binnewies, Hamburg
building services: Ingenieurgesellschaft w33 GmbH, Berlin
contest: 2006, 1st prize
award: Zertifikat der DGNB in Gold (Gold Certificate of the German Sustainable Building Council)
completed: 03/2012

 

Baumschlager Eberle, Lochau, Austria
Centurion Commercial Center 01

Identity has something to do with the peculiarity of the location. The architects Baumschlager Eberle created a facade, that makes the building memorable to passers-by and to users. Glass blades for sun protection characterize the building. Thus the facade is composed of ”cooling lakes“, which prevent the installation of costly building services equipment. Different identities are also established inside. The design of the ”Kontorhaus“ (business office house) is enhanced and the relation between clearance and height is adapted to the two atriums.

 

Baumschlager Eberle, Lochau, Austria
Centurion Commercial Center 01

With the new construction on Großer Grasbrook right opposite to the concrete construction by David Chipperfield the architects created a gateway for the development of the HafenCity. The building owes its zest to the compositional contrast of the solidity of its inner shell and the delicateness, transparency and detailed perfection of the scalloped, glassy double-skin facade. The shell as well as the whole house follow the concept of a formal, structural and cultural sustainability – a word you hardly want to use any more considering how excessively it is being applied. But in this case it is justifiable and true. Due to its neutrality in appearance the building looks natural and sincere. The design of the ”Kontorhaus“ (business office house) has been enhanced by adapting the relation between clearance and height to the atriums. Thus, it is ensured that the rooms facing towards the courtyard have access to natural lighting. The building owes a significant part of its quality to the consistency and persistence of the details and of the surface. In this respect we have to pay special attention to the base. The consistent typography of the different retail units and their use corresponds with the natural materiality and the surfaces, and it becomes the interface to the HafenCity.

 

mehr Infos zum Projekt anzeigen