Lade Bild /
© BDA Hamburg
ausblenden
Kersten + Kopp Architekten BDA, Berlin
Haus der Jugend Hamburg-Kirchdorf (Youth Centre Hamburg-Kirchdorf)

construction project: construction of a youth centre: plot size about 12,000 sq.m,  total of effective floor area (effective floor area per sq.m) 964.2 sq.m, main effective floor area (main effective floor area per sq.m) 803.3 sq.m, secondary effective floor area (secondary effective floor area per sq.m) 141.9 sq.m, functional floor area (functional floor area per sq.m) 28.3 sq.m, public thoroughfare (public thoroughfare per sq.m) 365.1 sq.m, gross floor area (GFA per sq.m) 1,587.7 sq.m, gross cubic volume (gross cubic volume per cb.m) 7,425.3 cb.m
location: Krieterstraße 11, 21109 Hamburg-Wilhelmsburg
building contractor: Free and Hanseatic City of Hamburg, Department for Urban Development and the Environment, Hamburg
occupier: District Office Hamburg-Mitte, Department for Social Affairs, Youth and Health, Hamburg
project team: Minka Kersten, Andreas Kopp
staff: Torsten Suschke, Christoph Haag, Stefan Holtz, Jan Rave, Christof Sieber, Merle Zadeh
construction supervision: Ralf Hellmann, Sebastian Zibell, Hamburg
structural planning: ifb frohloff staffa kühl ecker, Berlin
energy efficiency planning + building services equipment: EGS plan, Braunschweig
landscape architecture: Hunck + Lorenz Freiraumplanung, Hamburg
construction / material: reinforced concrete stilts, reinforced concrete wall penetration seals and reinforced concrete flat slabs, reinforced concrete false ceiling / prefabricated concrete stilts (outdoor sports ground), shotcrete (climbing wall), prefabricated concrete components (half-pipe), unitised window facade, rear-ventilated aluminium composite panel facade
completed: 09/2010

Kersten + Kopp Architekten BDA, Berlin
Haus der Jugend Hamburg-Kirchdorf (Youth Centre Hamburg-Kirchdorf)

With its 3-storey construction the youth centre occupies a special site amongst the heterogeneous urban area of Wilhelmsburg. Together with the neighbouring Maximilian Kolbe Church and the new communal town square it forms an island amidst the different urban structures. At the same time a new gate is developed which leads into the park at the “Schönefelder Wettern“ (a drainage canal in Wilhelmsburg). Two main levels structure the new building. On the ground-floor the area of the lobby and cafe transitions into the busy open area. The sheltered sector for learning and working is situated on the second floor. The 3-storey hall stimulates communication and serves as an interface and as a kind of allocator of the different areas. On the first floor the open area gives access to the multifunctional hall. The building has a sculptural appearance which is created by the adding of sports elements. These elements become part of the building and somewhat turn it into a piece of sports equipment. Towards the public courtyard and street a skating rink with mounted mini half-pipe is laid out. A climbing tower with a faceted shotcrete facade is facing the churchyard. The space for the outdoor sports ground stands 6 metres tall and has been cut out of the volume of the building. The "sports areas" are highlighted by a bold colouring and thus are visible over a long distance. Indoor and outdoor space pervade one another. A so called ”promenade architecturale” makes for various vistas which make orientation and communication easy.

 

Kersten + Kopp Architekten BDA, Berlin
Haus der Jugend Hamburg-Kirchdorf (Youth Centre Hamburg-Kirchdorf)

Is there an established typology for youth centres? Can a complex collage of sports elements develop into a narrative kind of architecture? With its programmatic components generating the layering the three-storey building blends in with the heterogeneous urban structure of Wilhelmsburg. Together with the adjacent and determining Maximilian Kolbe Church it creates a new location establishing identity in a neighbourhood, that is in need of places of collective memory. The architects succeed in redefining, if not reinventing the task primarily by introducing two elements: At the side facing the public courtyard and the street the main characteristic of the building is a skating rink with a mounted mini half-pipe and a ramp. A climbing wall consisting of a faceted shotcrete facade faces the churchyard and turns into a sculptural element. By elevating the building up to six metres above the ground a sheltered outdoor sports ground is created, also forming a gateway to the park at the “Schönefelder Wettern“ (a drainage canal in Wilhelmsburg). The adolescent visitors clearly welcome this building with its areas for retreat and different characteristics of space along a so-called ‚promenade architectural‘. This youth centre is in the best sense “playable“ and reveals its purpose to both users and beholders.

 

mehr Infos zum Projekt anzeigen