Lade Bild /
© BDA Hamburg
ausblenden
LA’KET Architekten GmbH, Hamburg
New Construction of Single-Family Home RÖGE

construction project: construction of a private single-family home in split-level structure with partial basement and roof terrace
location: Rögenweg 32, 22359 Hamburg-Volksdorf
building contractor: LAGE’PE Lagemann Projektenwicklung GmbH & Co. KG, Hamburg
structural planning: OSJ Ingenieure GmbH & Co. KG, Hamburg
planning of building services equipment: Energie & Technik GmbH, Sittensen
construction / material: base surface, walls and ceilings made of in-situ concrete, partially of a quality similar to fair-faced concrete; stairs: concrete and steel; stone facade: brick facade with core insulation; glass facade: wood-aluminium window system; flooring materials: wood parquet & linoleum
completed: 06/2011

LA’KET Architekten GmbH, Hamburg
New Construction of Single-Family Home RÖGE

The building is designed in a compact split-level style. The plane ”topography” of the premises is contrasted with an artificial, inner ”topography” of the house. Varying ceiling heights and partial hollows (depressions) make for diversified interiors. With its cantilever towards the street the sculptural construction generates a sheltered entry area with a parking bay. The facade is composed of clearly determined, open glass surfaces and non-transparent brick surfaces. This combination can be viewed as a modern ”essence” of the surrounding typologies.

LA’KET Architekten GmbH, Hamburg
New Construction of Single-Family Home RÖGE

This residential building has no sprawling design. With all naturalness it is sitting on a narrow realty in a neighbourhood dominated by a conservative kind of architecture. It owes its straightforward appearance to the facade structured by contrasting glass and brick surfaces and to the simple stereometric shape of the construction. By including the parking bay into the subjacent forecourt area the building gains more freedom to unfold amidst additional constructions and extensions around the premises. This also opens up opportunities for a differentiated use of the entrance area. Despite being in formal contrast to its surroundings the house is not perceived as an alien element. The design draws upon the surrounding context – characteristic elements such as the brick facades and base and eaves heights of the adjacent buildings were adapted to the house. The clear design of the exterior is extended to the interior. The rooms are arranged around a central area and the split-level design of the building makes for interesting spatial sequences and interdependent vistas. Despite its formal modesty there is a special atmosphere to this building.

mehr Infos zum Projekt anzeigen